Warunki oświetleniowe są jednym z najważniejszych czynników wpływających na aktywność fotooksydacyjną, która to z kolei odpowiada za procesy biochemiczne w roślinie. Odpowiednie oświetlenie pobudza procesy fotochronne i wzrostowe roślin co może wpływać na właściwości chemiczne owoców. Tak więc synteza związków bioaktywnych i przeciwutleniaczy w roślinie może być wyzwalana przez zastosowanie różnych pasm LED, wpływając w ten sposób na jakość odżywczą roślin. Dlatego ich odpowiednie oświetlenie ma kluczowe znaczenie w przypadku chęci uzyskania wysokiej jakości produktów. Rożne konfiguracje świateł LED mogą wpływać na zawartość przeciwutleniaczy i polifenoli, których stymulacja może odbywać się poprzez odpowiednie dawkowanie światłem czerwonym i niebieskim. Kolejną zmienną, na którą ma wpływ intensywność oświetlenie LED jest stężenie związków fenolowych w roślinie. Związki fenolowe są naturalnymi metabolitami wtórnymi w warzywach, ziołach i owocach. Odpowiadają między innymi za smak, aromat oraz kolor płodów. Te zmienne będą głównym wyznacznikiem pomyślności prowadzonych badań oraz wyznacznikami skuteczności stosowania oświetlenia o różnych parametrach. Dodatkowo związki fenolowe działają jako przeciwutleniacze, wykazują szereg korzyści zdrowotnych, w tym mogą zapobiegać nowotworom i działać przeciwstarzeniowo na organizm. Dla niektórych roślin np. młodej sałaty, dodatkowe oświetlenie LED w kolorze czerwonym 638nm może zwiększać stężenie związków fenolowych, co może przełożyć się na większą wartość odżywczą danej rośliny. Kolejnym aspektem, na który wpływ ma odpowiednie naświetlenie roślin, jest produkcja cukru i witamin w organach roślinnych, która uzależniona jest od intensywności procesu fotosyntezy. W głównej mierze to od intensywności i widma oświetlenia zależy biosynteza i akumulacja kwasu askorbinowego. Oprócz wpływu oświetlenia LED na rozwój morfologiczny roślin, może ono także wpływać na produkcję witamin i pomaga w redukowaniu szkodliwych związków chemicznych takich jak azotany. W przypadku niektórych roślin poddanie ich dodatkowej obróbce światłem zielonym (590nm) można zaobserwować znaczący spadek stężenia azotanów w częściach zielonych. Azotany same w sobie nie są toksyczne dla człowieka, jednak w kwaśnym środowisku żołądka w pH < 4, a także pod wpływem bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym są przekształcane do azotynów, które w nadmiarze są niebezpieczne dla zdrowia. Poznanie możliwości wpływu oświetlenia LED na właściwości roślin pozwoliło wytworzyć optymalny zakres dla każdej rośliny, w którym ustalone widmo umożliwia uzyskać najlepsze efekty produkcyjne.
Odpowiednia konfiguracja oświetlenia LED może też wpływać na zawartość karotenoidów w roślinach. Warzywa to rośliny, które należą do najlepszych naturalnych źródeł karotenoidów, które to w przypadku konsumenta ostatecznego jakim jest człowiek, wpływają pozytywnie na jego zdrowie. U niektórych roślin intensywność niebieskiego światła ma dominujący wpływ na akumulację karotenoidów. Badanie to było niezbędne do wytworzenia innowacji związanej z naświetlaniem LED roślin, ponieważ umożliwiło poznanie najlepszych zakresów widm absorpcji na wytwarzanie konkretnych substancji odżywczych przez rośliny. Umożliwiło również zestawienie otrzymanych owoców roślin pod względem oceny organoleptycznej, wizualnej jak również przeprowadzenie badań konsumenckich w celu porównania odczuć mapy smaków.
Badania właściwości owoców rośliny polegały na określeniu jej smaku, zabarwienia oraz rozmiarów. Przeprowadzone zostały w formie ankiety konsumenckiej oraz pomiarów polegających na określeniu wagi i powierzchni owoców truskawki oraz liści sałaty i rukoli a także jakości sadzonek. Do przeprowadzenia takiej formy prac badawczych typowane były losowo owoce truskawki oraz liście sałaty i rukoli, a także sadzonki np. sałaty. W tym przypadku przeprowadzona została ocena ekspercka, która pozwoliła na analizę jakościową produktu przeznaczonego do dalszej uprawy. Próby pobierane były po zakończeniu każdego z cykli, w formie losowej z każdej grupy owoców badanych roślin. Szczegóły metodyki oceny konsumenckiej dla sałaty i rukoli przedstawiono w rozdziale 4.11, a dla truskawki 4.12.2 Konsumenci na podstawie ankiety ocenili smak poprzez ocenę aromatu, słodkości, kwaśności oraz ogólne preferencje poprzez ocenę wizualną całego, przekrojonego owocu i walorów smakowych według ich podświadomych ideałów danego obiektu badań. Ankietowani odpowiadali na przedstawione im pytania odnoszące się do ogólnych odczuć określanych w przedziale 0 – 9. Prowadzone były również pomiary tychże próbek pod kątem ich wagi. Z wykorzystaniem wzorów matematycznych przeprowadzone zostały dokładne wyliczenia w celu odpowiedzi na postawione pytania takie jak: jaka jest średnia wielkość owoców. Badania te były konieczne w celu wytworzenia innowacji. Na ich podstawie określono wpływ odpowiedniego widma LED na produkt końcowy oraz jego właściwości, za którymi stoi również zawartość witaminy C oraz wiele elementów wpływających na pozytywny wpływ polepszonych nawyków żywieniowych.