Warunki świetlne są bardzo ważnym czynnikiem w procesie odżywiania roślin. Składniki pokarmowe mają fundamentalne znaczenie dla ich wzrostu i rozwoju. Dla wydania odpowiedniego plonu potrzebują one wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, które pobierane są w większych ilościach – w przypadku makroelementów oraz mniejszych ilościach w przypadku mikroelementów. Jeśli jednego ze składników pokarmowych zaczyna roślinie brakować, jej wzrost ulega zahamowaniu, a ponadto roślina kończy zbyt wcześnie swój cykl życiowy przez co nie jest możliwe uzyskanie odpowiedniego plonu. Na pobieranie składników pokarmowych wpływają warunki świetlne panujące podczas okresu wegetacyjnego danej rośliny. Światło a dokładniej fale elektromagnetyczne wzmagają transport jonów w roślinie co powoduje otwieranie aparatów szparkowych, przez co rozpoczyna się ruch transpiracyjny wody i tym samym bierny transport jonów. Światło ma także wpływ na aktywne pobieranie jonów z podłoża, bowiem asymilaty powstałe w procesie fotosyntezy są dla korzeni substratami oddechowymi, a uwolniona z nich energia zwiększa aktywne pobieranie jonów z podłoża dlatego podczas długotrwałej pochmurnej pogody mogą występować niedobory fosforu, potasu i magnezu poprzez zahamowanie procesu fotosyntezy oraz pobierania jonów. Może to mieć również niekorzystny wpływ na pobieranie mikroelementów takich jak żelazo, mangan czy bor. Podsumowując, objawy niedoboru składników pokarmowych wynikają bardzo często nie tylko z braku określonego składnika w podłożu lub w glebie ale również z zaburzenia warunków świetlnych. Analiza ta była istotnym elementem podczas prowadzenia badań w kierunku innowacji. Doprecyzowała ona długość widm i intensywności światła, przy którym pobieranie składników pokarmowych jest najefektywniejsze. W ten sposób możliwe było skrócenie cyklu uprawy dzięki optymalnym warunkom świetlnym jednocześnie podnosząc jakość surowca dzięki zapewnieniu odpowiednich warunków dla rozwoju.
Analiza wpływu światła LED na pobieranie składników pokarmowych została przeprowadzona trzykrotnie w trakcie trwania jednego cyklu uprawy każdej z badanych roślin. Próby zostały pobrane na zasadzie losowej selekcji w następujących etapach: pierwsze badanie oraz pobranie nastąpiło w momencie wstawienia rozsad pod osłony drugie pobranie nastąpiło po 15 dniach trwania cyklu a trzecie pobranie nastąpiło w momencie zakończenia cyklu i tym samym zbioru plonów w przypadku uprawy rukoli pierwsze pobranie również odbyło się w momencie wstawienia rozsad do obiektu, drugie pobranie odbyło się po 7 dniach uprawy a trzecie pobranie odbyło się 14 dnia w momencie zakończenia cyklu oraz zbioru plonów. Projekt zakładał utworzenie pięciu grup badawczych, w których jedna była grupą kontrolną uprawianą w świetle wyłącznie naturalnym (lub stosowanym standardowo w uprawach zamkniętych), cztery pozostałe podległy naświetlaniu w różnych widmach oświetlenia LED. Losowo wytypowane rośliny zostały przebadane spektrofotometrem QED w celu ustalenia indeksów chlorofilowych, żelaza, wody oraz czynników stresowych następnie były przekazane do laboratorium akredytowanego. Badania prowadzone urządzeniem QED polegały na przyłożeniu spektrofotometru do liścia rośliny oraz dokonaniu pomiaru w spektrum pomiędzy 400 a 1000 nm. W tym wypadku do urządzenia wykorzystany został telefon komórkowy. Wyniki pomiarów były dostępne w formie edytowalnej, pozwalającej również na eksportowanie plików na wybrane, umożliwiające ich odczyt nośniki oraz urządzenia cyfrowe. Analizie poddane zostały indeksy zawarte w roślinach. Wyniki tych analiz pozwoliły w sposób precyzyjny ustalić zachowanie roślin oraz pobieranie przez nie składników pokarmowych względem użytego do ich naświetlania widma LED. Było to badanie niezbędne do wytworzenia innowacji gdyż w oparciu o uzyskane wyniki możliwe jest podejmowanie decyzji dążących do uzyskania założonych celów względem wytworzenia produktu dokładnego oraz precyzyjnego.